Teknisk Ukeblad sin nettutgave omtalte sist uke Ensafer i en artikkel med overskriften “Norske krypteringsselskaper gjør det skarpt etter Snowden-avsløringene” med underteksten “Tilbyr enkel og gratis kryptering”. Etter Snowden-avsløringene i fjor har krypteringsteknologi blitt stadig mer ettertraktet blant både investorer og privat- og bedriftskunder, skriver de videre i sin ingress. Det er så sant som det er sagt. I artikkelen omtales også Crypho som er et annet norsk oppstartsselskap innen kryptering.
Ensafer og Crypho: To norske cyber security startups
Artikkelen har til hensikt å omtalt norske startups innen skysikkerhet (cyber security), og når jeg ble intervjuet av journalist Sigurd Øygarden Flæten kom det frem at de ikke har funnet andre enn oss to i Norge. Det stemmer med mine antagelser. Det finnes imidlertid store nasjonale og internasjonale selskaper som jobber med kryptering i Norge, men det er en annen skål. Nå snakker vi om innovative startups med helt ny teknologi – med tilhørende globale muligheter og store fallgruver. Videre skriver de:
“I Silicon Valley kryr det av selskaper som prøver å tjene penger på slik teknologi, noen er mer seriøse enn andre. Her hjemme har det derimot kun vært noen få aktører, og særlig Kongsberg Aerospace and Defence, som har levert kryptert kommunikasjons til militært bruk i flere tiår. Men to ferske skudd på stammen er i ferd med å endre på det bildet. Crypho og Ensafer skiller seg ut som enkle, lett tilgjengelige, og gratis krypteringstjenester som enhver kan bruke.”
Begge selskapene har folk med tung akademisk bakgrunn innen kryptografi, og begge tilbyr løsninger med ende-til-ende kryptering – selv om de er på ulike områder. Hovedpoenget er likevel å tilby enkle, rimelige krypteringsløsninger som alle kan bruke.
Ensafer gis en nærmere omtale i neste avsnitt, mens du kan lese mer om Crypho her – som i følge deres nettsider tilbyr “Confidential chat and file transfers protected with end-to-end encryption”. Ensafer krypterer derimot Dropbox og tilsvarende tjenester.
Nyheten lå for øvrig på forsiden av Teknisk Ukeblad sine nettsider den første dagen, noe som ga god oppmerksomhet og mange nedlasteringer av Ensafer (og sikkert også Crypho).
Ensafer: Kryptering av Dropbox
Jeg er gründer og leder av IT-selskapet Invenia AS i Tromsø som utvikler Ensafer. Det er basert på forskning ved Universitetet i Tromsø, og er utviklet og eid av Invenia. Produktet er det som kalles “overlay encryption”, dvs. at vi tilbyr kryptering av Dropbox og tilsvarende ved å være et “beskyttende lag” på toppen av slike tjenester.
Vi har nylig sluppet Mac- og Windows-versjoner av Dropbox-kryptering, og snart kommer iOS-versjon for iPhone og iPad. Senere kommer Android. Deretter kryptering av tilsvarende tjenester som Google Drive og Microsoft OneDrive. Teknisk Ukeblad skriver bl.a. følgende:
“- Vi har plassert oss et segment i noe vi tror vil ha stor vekst fremover – kryptering av andre skytjenester. Vi begynte med å lage vår egen skytjeneste, men det har ikke det globale potensialet som Dropbox har, forteller Terje Wold, direktør i Invenia. Også Wold forteller at krypteringsteknologi har blitt mer ettertraktet etter Snowden-avsløringene. – Vi ser en slik trend global. Vi har merket at Ensafer har fått mer oppmerksomhet det siste året, særlig i USA og Europa. Vi har nå nedlastinger av Ensafer fra cirka 50 land.”
Hvis du ønsker å vite mer om Ensafer, kan du besøke våre nettsider eller supportsider. Du kan også søke etter Ensafer på bloggen min for å få frem artikler om løsningen. Klikk i så fall her.
Mangel på risikovillig kapital
Det flommer for tiden over av artikler om hvordan investorer i Silicon Valley flokker seg om startups innen vårt område, noe som sist ble omtalt av Yahoo News i en artikkel for tre dager siden med tittelen “Encryption companies rise as anxiety over data mounts”. Jeg har tidligere blogget om hvordan BBC News i januar omtalte kryptering med artikkelen “2014: The year of encryption“.
Jeg uttalte meg om dette til Teknisk Ukeblad, og de skrev følgende:
“Terje Wold i Invenia mener den største utfordringen med å starte i Norge er mangelen på risikovillig kapital. – Faglig og teknisk ligger vi ikke tilbake for andre. Utfordringen ligger på investorsiden. I Norge er det generelt vanskelig, særlig i såkornfasen, etter man har fått de første 300-400 000 tusen i utviklingsmidler.”
Ikke rart at noen norske tech startups hopper over bakoverlente norske investorer og drar rett til Silicon Valley, noe Finansavisen har skrevet om tidligere, noe vi også ser på. Hadde vi satset på olje & gass, eiendom, energi, mineraler – eller oppdrettsmerder for den saks skyld – hadde nok pengene sittet løsere. Dette er en vanlig oppfatning blant norske teknologigründere for tiden. Dessverre.
Denne kapitalfattige situasjonen, i et av verdens rikeste land, kan gjøre at Norge går glipp av potensielle globale suksesser, og norske gründere får det mye vanskeligere enn sine utenlandske konkurrenter med bedre funding. Jeg sier ikke at Ensafer vil lykkes, til det har vi kommet for kort, men vi har et potensiale – på samme måte som Crypho med sin løsning. Jeg snakker her om såkornmidler for å skape vekst for å konkurrere globalt – og dermed oppnå stor og nødvendig verdiutvikling.
Prøv Ensafer!
Hvis du ønsker å prøve Ensafer, er det bare å klikke på bildet nedenfor – så kan du laste ned Mac- eller Windows-versjonen. Om kort tid kommer iOS før Android følger på senere.
Du finner for øvrig Teknisk Ukeblad sin artikkel her.
Happy encryption! :-)
Leave A Comment