Foredrag om sosiale medier for Rotaract

Jeg hadde gleden av å holde foredrag for Rotaract sist lørdag i forbindelse med deres Landsrådsmøte i Tromsø. Jeg var invitert til å holde et innlegg på tre kvarter om sosiale medier på arbeidsplassen; dvs. i profesjonell sammenheng. Mange forbinder slike medier med privat bruk og mye fjas på Facebook, Twitter og andre tjenester der personer utveksler mer eller mindre nyttig informasjon.

Hva jeg pratet om? Det er ikke så viktig, og heller ikke meningen med dette blogginnlegget. Jeg hadde egentlig bare lyst til å formidle litt informasjon om Rotaract som jeg tilegnet meg i mine forberedelser. Ikke at jeg kan så mye, men litt mer enn mange som knapt har hørt navnet. For det hadde ikke jeg gjort før, men derimot hadde jeg hørt navnet Rotary mange ganger. Derfor vil jeg først si litt om Rotary før jeg forteller litt om Rotaract.

Kort fortalt – med deres egne ord – er Rotary en verdensomspennende organisasjon som forener ledere fra næringsliv, frie yrker og offentlig virksomhet som ønsker å fremme velferd, høye etiske normer i alle yrker og som vil bidra til å bygge samhold og fred i verden. Formålet å fremme og styrke viljen til å gagne andre som grunnlag for all virksomhet. Det finnes Rotaryklubber i mer enn 200 land og geografiske områder fordelt på nesten 33.000 klubber med til sammen over 1.2 millioner medlemmer. Rotary kom til Norden og Norge med Kristiania Rotary Klubb i 1922. Ved byens navneskifte skiftet klubben navn til Oslo Rotaryklubb som er den eldste rotaryklubben i Skandinavia. Norge er delt inn i syv rotarydistrikter med til sammen 328 klubber og nesten 13.000 medlemmer.

Hva er så Rotaract? Det hele startet som et program i regi av Rotary International i 1968, og har nå vokst frem til å bli en stor organisasjon med ca. 180.000 medlemmer og rundt 7.800 lokale klubber i 164 land. Rotaract er politisk og religiøst uavhengige, og organisasjon retter seg mot unge kvinner og menn i alderen 18-30 år med fokus på utvikling av unge voksne som ledere i sine lokalsamfunn og arbeidsplasser. Klubbene deltar også i internasjonale prosjekter som ledd i en global innsats for å bringe fred og internasjonal forståelse til verden. Programmet er en kilde til læring innen lederskap og organisasjonsdrift, de tilegner seg kunnskap om bedrifter og organisasjoner i nærmiljøet og de kan selv bidra til å gjøre samfunnet bedre. Gode ord om seg selv, men jeg tror ikke en slik organisasjon ville sagt noe de ikke kan stå for.

Bruker Rotaract sosiale medier? I følge dem selv er de kommet nokså kort, men en liten undersøkelse gir følgende resultater i skrivende stund:

  • Facebook: 382 sider og ca. 3.100 grupper med navet Rotaract
  • Twitter: Tusenvis av treff på ordet “rotaract” og rundt 100 Twitter-konti med samme ord
  • LinkedIn: 7.900 treff på søket “rotaract”
  • YouTube: Ca. 3.200 treff på søket “rotaract”
  • Flickr: 25.494 bilder tagget med “rotaract”
  • Delicous: 339 bokmerker tagget med “rotaract”
  • Digg: 7 nyheter stemt frem med ordet “rotaract”
  • SlideShare: 64 presentasjoner tagget med “rotaract”

Dette tyder på at mange av medlemmene legger ut info om Rotaract selv om organisasjonen ikke har definert en aktiv strategi for sosiale medier. Og det er ofte slik det er med globale organisasjoner som kan oppfattes som litt konservative; det presses opp nedenfra fra dets medlemmer. Nå forventer jeg at Rotaract som en organisasjon for unge mennesker er mer offensive i forhold til Rotary mtp. sosiale medier.

Rotaract-foredrag Hva handlet mitt innlegg om? Etter en kort intro av meg selv og mitt selskap Invenia, valgte jeg å si litt om Web 2.0 som grunnlag for å forstå bølgen med sosiale medier som for tiden velter inn over samfunnet. Dernest definerte jeg sosiale medier før jeg pratet litt generelt om emnet med innlagte eksempler. Så til rosinen i pølsen som var å fortelle om sosiale medier i profesjonell sammenheng – i en tid da mange tror at det bare er et privatfenomen. Faktisk er dette på full fart inn i arbeidslivet, og en av grunnene er den unge generasjonen av mennesker som er på tur inn i arbeidslivet og etter hvert ledende stillinger – som jo medlemmene i Rotaract representerer på en fin måte. Mer er det ikke å si i denne sammenhengen fordi jeg overlater til de 23 deltagerne å bedømme foredraget. Bildene til venstre er tatt underveis i foredraget når jeg i min iver definerte sosiale medier med en illustrativ figur.

For ordens skyld: Jeg er ikke med i Rotary, og det er av naturlige årsaker for sent for meg å bli med i Rotaract. Og sosiale medier vil helt sikkert prege deres virtuelle tilstedeværelse i økende grad i årene fremover. De må leve i takt med tiden.

1 thought on “Foredrag om sosiale medier for Rotaract”

  1. Takk for en interessant og spennende foredrag! Vi skal se nærmere på å bruke blogging i kommunikasjonen vårt!

Comments are closed.