Denne overraskende men selvsagte overskriften stod å lese på en nettnyhet på E24 i dag. Det er overraskende fordi det er så tydelig skrevet, selvsagt fordi dette er en naturlig del av utviklingen som nå skjer i forrykende tempo på Internett. Det har tatt steget fra å være en perifer hobby for sære privatpersoner til å bli en stor Web 2.0 bølge som slår inn over de tusen hus og hjem. Og det bringes videre i samme tempo av mange av de samme brukerne til privat og offentlig virksomhet, noe som kalles Enterprise 2.0.
Vi snakker om sosiale media i form av nettbaserte tjenester i ulike former og anvendelser der de mest kjente er Facebook, YouTube, MySpace og LinkedIn – for å nevne noen få. Og så den for mange nyoppdagede og allestedsnærværende Twitter som for tiden rir land og strand som en lykke/mare (stryk det som ikke passer).
Så til E24-artikkelen: Den leses best i original form, men la meg likevel nevne noen hovedpoeng her. Allerede i ingressen står det svart på hvitt: “Mediene tar i bruk Twitter, Facebook og Spotify for å kommunisere. Mediehusene som ikke tilpasser seg vil dø, ifølge eksperter”. Videre at de store mediehusene bruker Twitter for å rapportere ved store nyhetshendelser. Det brukes også Facebook, Spotify og andre tjenester.
“Det er dommedag innenfor de store mediebedriftene om de ikke tilpasser seg deltagelseskulturen”, sier medieforsker Gunn Enli ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på hvordan etablerte medier endrer seg pga. nye sosiale medier, og mener det er et stort potensial i å kombinere tradisjonell kringkasting med de nye deltagerbaserte nettsamfunnene. Det er ingen vei tilbake, sier hun. Rene ord for pengene altså.
Ansvarlig redaktør Espen Egil Hansen i VG Nett sier at tiden hvor en kunne være journalist alene på sitt kontor og være genial er over. “Enten så kommuniserer du med verden rundt deg – eller så dør du”. Den nye medisinen kalt sosiale medier svelges altså hel og i store mengder for tiden av mediene. Det viser at utviklingen går videre (heldigvis), og at mitt fagfelt har vind i seilene. Og takk for det!
VG skal bygge funksjonalitet fra Facebook og Nettby inn i sine redaksjonelle produkter, noe de karakteriserer som nybrottsarbeid i forhold til tradisjonell tenkning. Også NRK vil eksperimentere mer med delingskulturen da de ser at publikum bruker mye tid på slike tjenester som har fordeler som tradisjonelle mediekanaler ikke kan konkurrere med. NRK Beta er et eksperimentelt nettsted med mye bra.
Artikkelen finnes her. Les og lær! For det er ikke bare mediebransjen som får en slik omveltning; de er bare tidlig ute pga. sin posisjon og sitt produkt. Alle bransjer vil bli berørt i en eller annen grad, så her må de respektive ledere i privat og offentlig virksomhet se sin besøkelsestid. Det gjør mediebransjen for tiden.
Jeg er dessverre ikke sikker på at andre bransjer gjør det samme.