I uke 14 i det herrens år 2014 sendte NRK 2 sju meget gode og tankevekkende dokumentarer under vignetten “Tema: Dine digitale spor”. Det handlet ikke overraskende om de spor en etterlater seg på Internett samt andre konsekvenser av vår tids bruk av nettet – på godt og vondt. Men mest på vondt, noe som gjorde denne serien så tankevekkende. Internett er en ressurs som gjør våre liv enklere, bedre og rikere på mange måter. De fleste ser imidlertid ikke baksiden av medaljen, og den er ikke like pen.
Jeg bestemte meg derfor for å skrive dette blogginnlegget der jeg kort omtaler hver episode med når den ble sendt, hvor lenge den er tilgjengelig (noen har utløpt allerede), lenke til episoden og NRKs egen programbeskrivelse. Jeg har så lagt til en kort personlig kommentar og et TV-bilde som jeg synes passer til episodens innhold. Nederst har jeg nevnt tre beslektede programmer NRK 2 sendte samme uke.
Jeg vil med dette stimulere til litt kunnskapsøke i påsken ved å se de episodene som ennå er tilgjengelige. Programtitler som “Kampen mot hackerne”, “Overvåkningssamfunnet” og “Du er googla” bør kunne konkurrere mot all annen påskekrim, og jeg kan love at innholdet er både “uhyggelig” og spennende. :-)
Episode 1: Datalagringsdirektivet
Sendt: 31.03.14. Tilgjengelig til: 30.11.16. Programlenke. NRK-beskrivelse:
“No. dokumentar. Mer åpenhet, mer demokrati eller mer overvåking? I 2015 settes datalagringsdirektivet ut i livet. Alle data om kommunikasjonen mellom oss skal lagres. Hvor langt er vi villige til å strekke oss for å få et tryggere samfunn?”
Datalagringsdirektivet (DLD) har vært et meget betent politisk tema i lang tid, både i Norge og EU, før begge vedtok at det skal innføres. Filmen vier tid til Georg Apenes og gruppen “Digitalt Personvern” i sin kamp mot DLD, og han var også en markant og tydelig leder av Datatilsynet i mange år. Den viser også ex. stortingspolitiker Anne Marit Bjørnflaten (Ap) som var like tydelig på ja-siden sammen med andre i Ap og H. Videre omtales en rettssak i Polen mot overvåkning av journalister, noe som viser dataovervåkning i praksis. Etter at filmen ble sendt, har en EU-domstol nokså overraskende bestemt at DLD er ulovlig. Det blir derfor ikke innført, og Norge følger heldigvis etter. Jeg skrev i 2011 et blogginnlegg om DLD, noe du finner her.
Episode 2: Big data – en ny tidsalder
Sendt: 31.03.14. Tilgjengelig til: 14.04.14. Programlenke. NRK-beskrivelse:
“Br. dokumentar. I Los Angeles avverger politiet kriminelle handlinger ved hjelp av data som allerede er samlet inn. Hver dag produserer vi mennesker en større mengde informasjon enn vi gjorde fra sivilisasjonens fødsel og fram til år 2000. Hvordan går det an å finne fram i en så stor mengde informasjon, og hvordan kan den komme til nytte?”
Big data er en av IT-bransjens moteuttrykk for tiden, og ikke uten grunn: Dette har blitt mulig på kort tid pga. den enorme mengden data vi er blitt i stand til å generere, lagre og analysere nærmest i sanntid. Dette var utenkelig for få år siden, og filmen omtaler dette som en av det 21. århundrets største maktfaktorer. Det gis eksempler på anvendelser innen f.eks. etterforskning, meteorologi, trafikkstyring, analyse av menneskelig adferd, og det å forutsi alt fra jordskjelv til kaffepriser. Datautvinning, som det kalles, berører nå alle deler av våre liv uten at vi selv vet det. Vi bruker det også privat til å samle og analysere store datamengder, f.eks. i sosiale nettverk og tracking av bevegelser. “The world of big data has arrived”, avsluttes filmen med.
Episode 3: Vilkår og betingelser
Sendt: 01.04.14. Tilgjengelig til: 13.04.14. Programlenke. NRK-beskrivelse:
“Kanadisk dokumentar. En tankevekkende film om avtalene alle skriver under på, men ingen leser. I en tid der alle er bestyrtet over de amerikanske myndighetenes overvåking av den globale nettrafikken, er det et tankekors at så mange av oss ivrer etter å dele den samme informasjonen via sosiale medier.”
Dette er, som NRK skriver, en høyst tankevekkende film om alle de avtaler og betingelser vi med et enkelt klikk sier ja til. Meg inkludert. Som det blir sagt i filmen: Hvis du skal lese alt du sier ja til, vil det ta en måned med lesing hvert år. Side opp og side ned med tettskrevet juridisk språk er en måte å unngå lesere. Mange tror at Google, Facebook og andre kjente tjenester er gratis, men det er de ikke. Vi betaler med våre private data og vi sier ja til at de kan bruke dem nærmest som de vil. Det er heldigvis et økende press for bedre personvernlover, og Snowden-avsløringene har gjort at stadig flere bryr seg om sikkerhet, privathet og rettigheter på nettet, men vi har fortsatt en lang vei å gå som filmen viser.
Episode 4: GPS – kven har kontroll?
Sendt: 02.04.14. Tilgjengelig til: 31.01.17. Programlenke. NRK-beskrivelse:
“Fr. dokumentar. GPS, det satellittbaserte radionavigasjonssystemet, har gjort livet vårt enklere. Nå er flere land i ferd med å utvikle nye lignende systemer. Men kan disse brukes parallelt? Og er amerikanerne villig til å gi opp sitt monopol?”
GPS er en amerikansk teknologi vi alle bruker hver eneste dag i klokker, smartmobiler, nettbrett og biler – for å nevne noe. Det har gått fra å være en dyr og utilgjengelig forsvarsteknologi til å bli gratis allemannseie på få år. Hvordan er det mulig? Filmen tar opp historien bak GPS, veien frem til i dag og konkurrerende systemer fra Europa og Kina. Det pågår en geolokasjonskamp mellom Google, Microsoft, Apple og Nokia. Men medaljen har en bakside, og spørsmålet er om vi vil ha et system som rettleder og hjelper oss i hverdagen, eller som overvåker og samler informasjon om oss? Viktige tema blir dermed overvåkning, datasikkerhet og personvern for å unngå misbruk av en svært nyttig og enkel teknologi for folk flest.
Episode 5: Overvåkningssamfunnet
Sendt: 03.04.14. Tilgjengelig til: 28.02.16. Programlenke. NRK-beskrivelse:
“Ned. dokumentar. Det er få som har noe å skjule. Men kontroll av folks privatliv øker. Grensen mellom overvåking og å gi beskyttelse kan være flytende. Hvordan overvåkes vi, og hvorfor er liberale land spesielt utsatt?”
Hvis du ikke har noe å skjule, bør ikke samfunnets overvåkning bekymre deg – mener noen. Mener du det? Filmen viser hvordan vi i dag kan leve ut teknologidrømmen 24/7, vi har tilgang på Internett overalt, du kan boltre deg med mange utstyrsenheter, og du har sosiale medier i alle kanaler. Du skaper data og digitale spor overalt. I samfunnet finnes det kameraer overalt og det brukes bildescannere på stadig nye områder. Myndighetene ønsker tilgang til dine data, med eller uten lov, og stadig nye lover gir dem utvidede fullmakter. I Tyskland skapte en “statstrojaner” stor oppstandelse, og Google og Facebook vet mer om deg enn dine nærmeste. Personvernet er under press, og spørsmålet er om vi ønsker denne utviklingen.
Episode 6: Kampen mot hackerne
Sendt: 04.04.14. Tilgjengelig til: 14.04.14. Programlenke. NRK-beskrivelse:
“Br. dokumentar. Eksperter på fysikk, matematikk og data jobber intenst for å ligge i forkant av forbryterne som stjeler informasjon og penger fra cyberspace. Ved hjelp av avansert kryptologi og matematikk jobber globale aktører for å sikre verdiene våre.”
Her gis et innblikk i den intense og innbitte kampen mot hackerne. Problemet er at det er en katt-og-mus lek der hackerne blir stadig mer kompetente, raffinerte og ressurssterke. Dette er ikke lenger 14-åringer på soverommet, det er kriminelle organisasjoner og myndigheter som nå har tatt over tronen. I filmen vises hvordan forskere jobber med dette, det gis et skremmende eksempel på identitetstyveri, det kjente Stuxnet-viruset avdekkes, og tekniske termer som kryptering, primtall, kvantemekanikk, hjernebarkkryptologi og ultraparanoid databehandling omtales. Rene påskekrimmen! Som det sies i filmen: Den største trusselen i verden i dag er ikke atom- og masseødeleggelsesvåpen. Det er tastaturet til hackerne.
Episode 7: Datajournalistikk og big data
Sendt: 05.04.14. Tilgjengelig til: 31.03.17. Programlenke. NRK-beskrivelse:
“Ned. dokumentar. Analyse av store datamengder gir nye muligheter for undersøkende journalistikk. Basert på dokumenter fra wikileaks og andre kilder kom nederlandske journalister på sporet av forretningshemmeligheter hos oljeselskapet Shell. Til tross for internasjonal handelsboikott ble det bevist at Shell drev forretninger med Iran.”
NSA-avsløringene til Edward Snowden sjokkerte verden og viste at myndighetene har store mengde data om sine innbyggere. Det er muliggjort av dagens Internett, vår ukritiske bruk av nettet og big data. Filmen viser at det motsatte også gjelder; vi kan selv grave i data hvis vi har kunnskap og verktøy til det. Episoden viser hvordan et team av gravejournalister og dataeksperter fant ut hvorfor og hvordan Shell fikk milliardgjeld til Iran i en tid da den vestlige verden iverksatte handelsboikott av landet. I stedet for å banke på dører og intervjue personer, slo de på sine PC’er og “intervjuet” store databaser og tjenester på nettet. Det er en fascinerende historie om moderne datajournalistikk og big data.
Andre programmer
NRK sendte i samme uke tre beslektede programmer uten at det var del av programserien. Jeg velger likevel kort å nevne dem uten egne kommentarer da de er verdt å se. Episoder her eller ovenfor som ikke lenger er tilgjengelige kan søkes etter på nettet basert på original tittel (som NRK har i noen av sine omtaler).
1. Et møte med Edward Snowden
Sendt: 04.04.14. Tilgjengelig til: 31.01.15. Programlenke. NRK-beskrivelse: “It-spesialisten Edward Snowden kom i verdens søkelys da han lekket store mengder amerikanske etterretningsdokumenter. Siden 23. juni 2013 har han oppholdt seg i Russland, der han er innvilget politisk asyl. Dette intervjuet, gjort for den tyske tv-kanalen ARD, forteller Edward Snowden sin versjon av historien.”
2. Du er googla
Sendt: 06.04.14. Tilgjengelig til: 06.05.14. Programlenke. NRK-beskrivelse: “Svensk dokumentar. Kva finn arbeidsgjevaren, kollegaene eller den nye kjærasten din om deg på nettet? Bengt og Tina veit kva som kan hende dersom ein mister kontrollen over namnet sitt i Google sitt søk. Og kan ein lage eit meir attraktivt bilde av seg sjølv på nettet? Produsent Johan Ripås forsøker å ta makten over sin eigen digitale identitet.”
3. Kroppslig overvåkning
Sendt: 06.04.14. Tilgjengelig til: 14.04.14. Programlenke. NRK-beskrivelse: “Br. dokumentar. Snart kan vi overvake alt frå søvn, kaloriforbruk og symptom på sjukdom med enkle digitale hjelpemiddel. Dr. Kevin Fong gjer eit eksperiment. Han vil finne ut om vi blir friskare av å bruke dei nye teknologiane.”
—–###—–
Jeg håper du får tid til å se noen av episodene. Hvis du mot formodning har mer spennende påskekrim enn dette, så har du kanskje uansett lært litt ved å lese dette innlegget om dine digitale spor. Og kanskje tenker du deg om en ekstra gang før du aksepterer uleste vilkår neste gang, googler på nettet, bruker GPS’en på påskefjellet, oppdaterer Facebook med litt for private data eller går forbi et overvåkningskamera? Hackerne ser du ikke så mye til uansett, de er bare der ute i cyberspace. Poenget er ikke å la være å bruke Internett, bruk det med glede, men gjør det med en viss varsomhet og klokskap. Medaljen har også en bakside.
Til slutt vil jeg nevne at NRK har opphavsrett til bilder og tekst som jeg har hentet fra deres nettsider, så les den før du evt. bruker noe derfra i denne sammenhengen.