Søndag 20. mai flyr SAS meg fra Tromsø via Oslo til San Francisco, og så tar jeg meg videre sørover noen mil til Palo Alto i hjertet av Silicon Valley. Der skal jeg jobbe i fire uker med Invenia og vårt produkt Ensafer. Så jeg flytter til Silicon Valley. For en stakket stund.
Hva i all verden?
Ja, du kan så spørre. Det startet med at jeg var på RSA Conference 2012 i San Francisco i februar i år, dvs. verdens største konferanse og utstilling innen informasjonssikkerhet. Der var jeg en uke og fordypet meg i faglige og markedsmessige forhold med basis i at Invenia utvikler Ensafer for kryptert lagring og deling av sensitiv informasjon på Internett. Det har vi gjort i fem år.
Jeg stakk da innom Innovasjon Norge (IN) i San Francisco og Silicon Valley (eller Innovation Norway som det så fint heter der ute) for å hilse på og kort fortelle om Ensafer. Og sikkerhet i ”nettskyen” er i tiden, spesielt i USA. Så mye at de anbefalte meg å søke på et nytt program kalt TINC.
Som sagt, så gjort – og nå skal jeg altså ”over there” sammen med seks andre norske potensielle vekstselskaper. Retur er 17. juni, og mye spennende kan skje på fire uker i “mulighetenes land”. IN har fem kontorer i USA hvorav det ene – og det viktigste for IT-bransjen – er iSan Francisco (SF) og Silicon Valley (SV). To alen av samme stykke.
TINC-programmet: Smart innovasjon
Jeg må innrømme at det er litt stas å bli valgt ut som et av syv norske selskaper som skal delta på dette høyst spesielle TINC-programmet. Det er første gang det kjøres, og i så måte er vi piloter. Eller skal vi kalle oss ”betaversjon” for oss som jobber med programvare. Den andre piloten går til høsten (løp og søk!). Deretter er planen at det skal kjøres i full skala en gang pr. kvartal fra Q1/2013. Jeg håper at vi blir gode “betatestere” for de som kommer etter oss.
Men hva er så TINC? Vel, det er for det første en forkortelse for ”Tech INCubator”. For det andre er det beregnet for teknologi-startups i en tidlig fase. For det tredje vil jeg kalle det en “business-aksellerator” som på kort tid og i et komprimert opplegg gir maks støtte og bistand i de fire ukene programmet varer; for på den måten å speede opp prosessene i det enkelte selskap. En slags startgass med turbo.
En litt mer kvalifisert beskrivelse finnes på nettsidene til IN i SF/SV med følgende ingress:
La meg sammenfatte hovedpunktene i den påfølgende teksten fra IN:
- Inkubator: TINC går over en måned og gir din tidligfase teknologi-bedrift nødvendig kunnskap og erfaring for å oppnå høyere vekst, raskere. Du jobber i en lokal inkubator enten i San Francisco eller Silicon Valley for å videreutvikle selskapet og idéen din, et on-the-job-training konsept.
- Lær fra de beste: San Francisco/Silicon Valley er er stedet å være for å lære fra de beste, og for å få benchmarket idé/teknologi mot verdenslederne innenfor bransjen.
- Hjelp i riktig retning: For at du ikke skal gå seg vill på veien, bistår vi med mentoring, coaching, og vi tar hånd om de viktigste praktiske utfordringene som for eksempel bolig. Vi holder ukentlige workshops hvor du får relevant faglig påfyll gjennom Kauffman FastTrac® TechVenture™-programmet.
- Bygg nettverk: Vi ønsker også at deltagerne skal reise hjem med et størst mulig nettverk, og legger til rette for nettverksbygging både i form av miljøet du vil bli utplassert i og ved å delta på relevante arrangementer.
Fantastisk opplegg for oss startups! Smart innovasjon. Mitt oppdrag er da å videreutvikle Ensafer mtp. strategi og marked samt møte investorer, bedrifter og potensielle kunder. Og ellers delta på events og networking underveis. Det er allerede satt opp meget spennende møter for meg uten at jeg kan gå inn på det her. Og mer vil komme når jeg er der. Snakk om mulighet – og tempo!
Innovation House: Et norsk hus i “dalen”
Den 24. oktober i fjor åpnet H.K.H. Kronprins Haakon “Innovation House” i Silicon Valley, noe Kongehuset.no selv har omtalt her. Og han åpnet det ikke på vanglig måte med snorklipping, han gjorde det med en melding på Twitter. En tidsriktig Kronprins. Næringsminster Trond Giske var også til stede, og han retweetet naturlig nok meldingen. Også han i tiden.
Innovation House er et smart konsept, og på nettsidene deres står det følgende:
“Innovation House Silicon Valley is a co-working & virtual office for tech companies, investors and Innovation Norway. It is a soft landing concept for entrepreneurs entering the U.S. market who can tap into our network of technology partners, investors and service providers. Our HQ is a signature building located at 470 Ramona Str, down town Palo Alto. We also have partnerships with other co-working spaces, incubators & accelerators in the Bay Area.”
La meg legge til at det ikke bare er et fysisk kontorbygg; de har i tillegg god og oppdaterte nettsider, og de er aktive både på Twitter og Facebook. Følg dem – og bidra gjerne.
Det er også verdt å nevne Silicon Vikings som er et nettverk og et bindeledd mellom “dalen” og den nordiske regionen. Det ble nylig opprettet en avdeling i Oslo, noe jeg har blogget om her. Sjekk dem ut; de et et interessant nettverk for de som ønske å kombinere SV og Norden.
Jobbe i Silicon Valley – Bo i San Francisco
Jeg skal ha kontorsted i Innovation House, mens øvrige deltagere skal være i inkubatorer i SF. Selv får jeg gleden av også å ha kontorsted i RocketSpace som kanskje er en av de kuleste inkubatorene i SF. Teknobloggen TechCrunch skrev for øvrig følgende om dem: “How RocketSpace Is Building A ‘Hit Factory’ For Tech Startups”. Så jeg skal veksle litt selv om mitt hovedfokus er Palo Alto og Innovation House.
Vi skal alle bo sentralt i SF i et moderne leilighetskompleks på 3rd Street nært sentrum. Dermed får jeg med meg begge deler: Jobbe i SF + SV og bo i SF!
De fleste vet hva og hvor SF er. Mange har også hørt om SV – men ikke alle vet helt hva og hvor. Søk på Google, så får du svar. Eller sjekk Wíkipedia her. Kartet nedenfor har jeg lånt fra The Butterfly Efex da det gir en oversikt over geografien for de som ikke er kjent.
Innovative Innovasjon Norge
La meg bare til slutt, i et litt langt blogginnlegg, få rose IN: Det sies mye om dem, mange liker dem, andre ikke – og de er nylig evaluert sammen med SIVA. Til de som tviler, kan jeg i alle fall si at TINC-programmet er et eksempel på et innovativt IN som viser seg frem fra en moderne, tidsriktig og dynamisk side. De åpner og legger til rette for en uant mulighet for oss små startups fra Norge, men det er naturligvis opp til oss å lykkes. Det gir bonuspoeng.
Takk til avdelingsleder Anne H. Worsøe og spesialrådgiver Åse Pettersen Bailey hos IN i SF/SV for måten de har lagt til rette før jeg drar. Innovasjon Norge i Troms må også få honnør siden de har tro på oss. Nå er det opp til meg og mitt team i Tromsø – når jeg tar av med SAS fra OSL på søndag morgen.
Jeg ser frem til fire uker i USA! Og hvem vet, kanskje får jeg og Ensafer et lengre opphold der senere. I en innovativ og skapende verden er vel det mye opp til meg. Og litt opp til vår lunefulle verden.
Oppdatert 19.05.12: Avisene Nordlys og iTromsø skrev om denne turen i dag, og jeg har blogget om det her.
God tur Terje og lykke til! Dette virker meget spennende og vi gleder oss til å høre om, og lære av, dine erfaringer!
Takk for det, Tormod! Dere representerer jo også et spennende selskap med HDD, og da på samme område som oss; kryptering. Deler gjerne av mine erfaringer når jeg er tilbake.
[…] Les hele innlegget her. […]
Hei Terje. Takk for mye fin informasjon. Dette ser jo veldig lovende ut. Håper oppholdet overgår forventningene og at veien inn i fremtiden blir ryddet og klargjort for suksess. Blir spennende å følge dere fremover. God tur, og lykke til!
Takk for det, Lars! Du kjenner jo litt til vår historie med Ensafer, og jobber jo selv med et spennende produkt som skal erobre sitt marked. Lykke til, dere også!