Facebook kan se tekstmeldingene dine. Det skriver Dagens Næringsliv på sin førsteside i dag med bakgrunn i at nye brukervilkår hos Facebook blottlegger din PC og telefon. “Facebook skryter av nye personvernverktøy, men følger deg overalt på nettet og krever tilgang til sms-ene dine”, står det i ingressen til artikkelen som fyller to sider i avisen. Det er kraftig kost, spesielt når det pryder forsiden til Norges største næringslivsavis. De har dessverre rett. Bryr du deg?
Nye brukervilkår: Hva har du sagt ja til?
Sakens kjerne er at Facebook før jul meldte at de ville endre sine brukervilkår fra årsskiftet. Det gjør de jo ganske ofte, så hva er problemet? Det ser jo ganske uskyldig ut:
“Ved å bruke tjenestene våre etter 01.01.2015 godtar du våre oppdaterte vilkår og retningslinjer for data og informasjonskapsler, og du godtar også å se forbedrede annonser basert på appene og nettstedene du bruker.”
Hovedbegrunnelsen, slik Facebook fremstiller det her, er at du vil få mer ut av Facebook, du kan justere flere innstillinger, og du får bedre kontroll over annonsene som vises. Det høres snilt ut av Facebook, men i stedet er det du som forteller dem hvilke annonser du liker. Dermed blir annonsetjenesten deres mer treffsikkert for annonsørene, og de kan ta seg bedre betalt. Du får på din side mer relevante annonser, noe som kan ha en verdi for deg, men du gjør mye av jobben selv.
Det skapes et inntrykk av at du får en mer personvervvennlig profil og en bedre Facebook-opplevelse med de nye vilkårene. Det er f.eks. innført en interaktiv guide for personverninnstillinger som gjør det enklere å forstå og innstille, noe andre tjenester har noe å lære av. Og du kan tune flere innstillinger om hva som vises for og om deg. Mye av dette er nyttige forbedringer presset frem av markedet.
Mange er derfor positive til flere av endringene, men er kritiske til bruk av stilltiende aksept – slik Aftenposten tidligere har omtalt det her. Dagbladet har også en utfyllende artikkel om det. Men hovedproblemet er at Facebook stadig utvider metodene sine for å samle inn informasjon om deg. I dagens DN-artikkel står det følgende:
“Selve endringen er ikke så stor, faktisk. Men de skaper inntrykk av at folk får mer personvernvennlige profiler gjennom nye tilgangsverktøy, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Han påpeker at Facebook tvert imot samler inn mer informasjon enn noensinne om brukerne, og at det er blitt vanskeligere å unngå Facebooks datainnsamling. Facebook sporer deg på de aller fleste nettsider, også utenfor Facebook. I tillegg kjøper de ikke-nettbasert personinformasjon fra profesjonelle profileringsselskaper, sier Myrstad.”
Han lar seg provosere av at Facebook innfører en slik endring uten noen form for samtykke. “Ved å fortsette å bruke Facebook samtykker man stille til endringen. Liker man den ikke, må man melde seg ut av Facebook. Det tilbys ingen mellomting”, sier Myrstad. Forbrukerrådets egen artikkel finnes her.
Du får altså mer kontroll på hva som vises på Facebook, men mindre kontroll med hvilke data som samles inn om deg – selv om du er logget av Facebook. Er det OK?
Klikker du bort dine rettigheter på Facebook?
Et annet problem er at det er for komplisert og tidkrevende å lese slike brukervilkår, så de fleste bare klikker ja uten å lese eller forstå dem. “Vi klikker bort rettighetene våre“, skrev DN i en god artikkel i fjor sommer. Her er konklusjonen derfra:
“Samtlige gir seg selv vide fullmakter til å bruke alt du deler og registrerer dine preferanser og bevegelser. Hvem selskapene kan gi dataene dine til er også uklart. De fleste skriver at de kan gi data til tredjeparter så de blir definert som såkalt samarbeidspartnerne. Hvem som er samarbeidspartnere og hvordan man blir det er heller ikke definert. I teorien kan de kalle hvem de vil for samarbeidspartnere.”
I fjor vår sendte NRK 2 sju gode og tankevekkende dokumentarer under vignetten “Tema: Dine digitale spor”. Det handlet om de spor en etterlater seg på Internett samt andre konsekvenser av vår tids bruk av nettet. Episode 3 het “Vilkår og betingelser” som omtalte nettopp det som er omtalt ovenfor. Jeg blogget om det her.
Nå er det ikke nytt at Facebook sporer og eier info om deg. Det er graden av sporing og innsamling som har økt – dramatisk. Allerede i 2007 skrev VG artikkelen “Facebook eier deg til evig tid“. Selv skrev jeg to blogginnlegg i 2009 kalt “Bruksavtalen til Facebook går fra ille til grusom” og “Facebook trekker den nye bruksavtalen“.
Personopplysninger: Din nye valuta på Internett
Tror du at det er gratis å bruke Facebook? Nope. Det er riktig at du ikke betaler med penger, men du betaler med noe mer verdifullt: Dine sårbare persondata. Og det skjer i økende grad, og det har en meget stor verdi for de globale tjenestene som Facebook, Google, Yahoo og andre kjente merkenavn.
Også norske selskaper gjør mye her, f.eks. Schibsted slik det er omtalt i DN-artikkelen “Dette vet mediekjempen om oss” fra oktober i fjor. Men de er ikke alene, som omtalt her, og målet er å bygge stadig bedre personprofiler for brukerne for å målrette produkter, tjenester og annonser. Noen selger også slike profiler, som Dagbladet omtaler i artikkelen “Storebror selger deg“.
Det er en grunn til at f.eks. SAS og Norwegian treffer stadig bedre med sine eposter til meg. Jeg setter jo pris på relevant informasjon, men vet samtidig at det er en årsak til at de klarer det. Og det er ikke ulovlig, bare en kime til stadig større uro for hva dette utvikler seg til de neste årene.
Dine persondata er derfor din nye og verdifulle valuta på Internett. Du betaler med den når du bruker Facebook og andre gratistjenester. Det er ikke noe galt i det, men vær bare klar over det – og vær sparsom og kritisk når du bruker din nye valuta fremover.
Hodepine: Økt datainnsamling og svekket personvern
Det kan se ut som om Facebooks nye brukervilkår, eller andre tjenester for den saks skyld, er hovedproblemet. Det er det ikke. Derimot er det den stadige utvidelsen av retten til økt datainnsamling og dermed svekket personvern. Enkelt og greit. Men neppe greit hvis du får tenkt deg om. Og det er ikke nok å logge seg av Facebook for å unngå dette, skriver DN i dag:
“Ikke-nettbasert personinformasjon, som Facebook kjøper inn, samles inn og systematiseres av store, globale selskaper som spesialiserer seg på slikt. De bruker informasjon fra butikkjeder, offentlige registre og andre som lagrer informasjon om folk. De registrerer også inntekt og kredittverdighet, og selger informasjonen videre.”
Mange er i tvil om vi oppnår godt nok personvern på nettet de neste årene, herunder rapporten “The Future of Privacy” fra Pew Research Center i USA. Jeg tror på min side at det er mulig å vinne frem, både individuelt og kollektivt – gitt at også lands lover og reguleringer innstrammes slik både EU og USA nå tar til orde for. Denne uka har f.eks. Barack Obama lansert flere initiativer innen personvern og datasikkerhet på Internett, slik The Washington Post skriver her. Her må både brukere, organisasjoner og myndigheter jobbe sammen.
La meg anbefale blogginnlegget “Personvernåret 2015” på personvernbloggen til Datatilsynet. Også Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har blogget om det nye året med “Fra en ‘mørkemann’ i 2015“. Selv skrev jeg nyttårsinnlegget “Happy New Cyber Security Year 2015!“.
Usikker på Facebook Messenger? Prøve Ensafer Messenger
I fjor flyttet Facebook sine meldingstjeneste ut i en egen app kalt Facebook Messenger som et svar på den store fremveksten av slike tjenester. Problemet er at appen krever tilgang til personlig informasjon på telefonene din. DN skriver følgende:
“Facebook Messenger-appen krever tilgang til kontakter og sms-er på telefonen for at du skal få installere den. Selv om de ikke har praksis for å lese sms-er i dag, har de allerede tillatelsen til det og kan begynne å gjøre det uten å varsle brukerne. Etter at Facebook innførte denne endringen har mange brukere rapportert om at personer man har hatt telefonkontakt med dukker opp i «folk du kanskje kjenner»-funksjonen.”
La meg avslutte med litt reklame for Ensafer Messenger som er en app for sikre meldinger der det brukes ende-til-ende kryptering. Det garanterer at ingen kan snoke i dine meldinger, og er et alternativ til Facebook Messenger og andre usikre apper – hvis du ønsker å beskytte personlig og sensitiv informasjon. Den er utviklet av mitt selskap Invenia, og mer info finnes på www.ensafer.com.
Til slutt: Du finner DN sin artikkel her – eller ved å kjøpe avisen. Og du kan jo like eller legge ut blogginnlegget mitt på Facebook, hvis du tør. :-)
Leave A Comment