Det florerer for tiden av blogginnlegg med oppramsinger av anbefalinger, erfaringer, punkter og bud for ulike forhold i livet. Mer eller mindre seriøst. Jeg må innrømme at jeg ikke er en stor tilhenger av slike greier. Men jeg falt likevel for fristelsen til å formidle “de ti bud for sosiale medier” gitt i et blogginnlegg hos FastCompany som er et anerkjent nettsted for entreprenørskap og nye medier. Innlegget var såpass originalt at jeg lar mine prinsipper ligge, og dermed så dette blogginnlegget dagens lys.
Nedenfor har jeg gjengitt de ti nevnte bud med original overskrift og påfølgende fri tolkning av teksten for det enkelte bud.
1. bud: Thou Shalt Blog (like crazy)
Blogg! Det er første prioritet. Sett opp en blogg for deg eller din virksomhet. Eller begge deler. Det er enklere enn du tror, og det finnes mange bloggetjenester som er gratis og enkle i bruk. De mest kjente er Blogger og WordPress. Det enkle er å opprette bloggen, det vanskelige er å ha tid til å blogge. Mange opplever det for tidkrevende, og velger heller å mikroblogge med Twitter som jeg har skrevet om tidligere her.
2. bud: Thou Shalt Create Profiles (everywhere)
Opprett din egen profil på de mest populære tjenestene før andre legger beslag på navnet ditt. Og skjer det, er det bort for alltid (i alle fall veldig lenge). Selv bruker jeg profilnavnet “terjewold” på de ulike tjenestene, og jeg har derfor opprettet en slik profil på ulike tjenester. Du kan jo bruke et akronym, men stadig flere bruker navnet sitt fordi det etter min erfaring gir best respons og tillit i kontakten med andre.
3. bud: Thou Shalt Upload Photos (lots of them)
Last opp bilder av deg selv på de ulike tjenestene, både for å identifisere deg og for å dele informasjon om deg selv og ditt med andre. Du bør kanskje ikke legge ut bildet fra festen der du halvnaken har en lampeskjerm over hodet, men heller vise deg fra en mer konstruktiv side for å by på deg selv. Jeg må samtidig si at jeg ikke ukritisk er enig i dette budet da man alltid skal tenke over hva man legger ut på nette av bilder og informasjon for øvrig. Bordet fanger!
4. bud: Thou Shalt Upload Videos (all you can find)
Alle har videoer i en eller annen form; korte eller lange – lite eller mye. På samme måte som for bilder bør du dele informasjon i form av visuelle data som video. Det kan være et intervju med en fornøyd kunde på en firmablogg, eller en personlig opplevelse på din private blogg. Noen velger å legge ut videoblogger med seg selv i stedet for (eller i tillegg til) å legge ut tradisjonelle prosainnlegg. Steinar Olsen, gründer og daglig leder i Stormberg, er et godt eksempel på det.
5. bud: Thou Shalt Podcast (often)
Hvis du ikke kan eller vil legge ut video, kan du legge ut Podcast. Det betyr at du legger ut lydfiler uten video som folk kan høre på ved å streame eller laste ned. Også her kan du finne kilder til bruk på din firmablogg, eller du kan legge ut Podcasts på din private blogg. Her er det bare fantasien som setter begrensninger.
6. bud: Thou Shalt Set Alerts (immediately)
Sett opp søk på nettet som gjør at du kan finne ut hva andre skriver om deg eller din bedrift. Det finnes mange tjenester som du kan bruke, og jeg har lenge hatt automatisk overvåkning av mitt navn (Terje Wold) og firmanavn (Invenia). Jeg overvåker også andre uttrykk, og det gir meg en epost hver gang det skrives noe der aktuelle søkeinntrykk inngår. Jeg bruker Google sin tjeneste på dette området.
7. bud: Thou Shalt Comment (on a multitude of blogs)
Du bør kommentere på andre sine blogger eller andre sosiale media (f.eks. Twitter). Det gjør at du viser interesse, uttrykker egne meninger og deltar i den store dialogen som sosiale medier innbyr til. Du bør likevel fremtre med ydmykhet; dvs. at du først lytter og lærer før du kommenterer. Du går vel ikke rett inn i en gruppe på et sosialt arrangement og bare starter å prate. Du lytter før du kommenterer. Jeg håper i alle fall det – for din del.
8. bud: Thou Shalt Get Connected (with everyone)
Vitsen med sosiale medier er å koble seg mot andre personer og nettverk. Uten det blir du en øde øy uten verdi. Du må derfor vise frem dine sosiale medier, og du må aktivt oppsøke andre for å koble deg på det som er av interesse for deg. Du må også oppgi dine sosiale medier på relevante steder. Selv har jeg en signatur i mine eposter der mine (for tiden) mest brukte sosiale media inngår. Den ser slik ut:
Sosiale media: linkedin.terjewold.com | blog.terjewold.com | twitter.terjewold.com | facebook.terjewold.com | dopplr.terjewold.com
9. bud: Thou Shalt Explore Social Media (30 minutes per week)
Verdien av sosiale media kommer ikke av seg selv, og du må faktisk bruke tid på slike tjenester. Har du lite tid, bør du konsentrere deg om kun én eller et fåtall tjenester for ikke å virke fraværende. Det er som nettverksbygging i den fysiske verden; du må bruke tid, oppsøke og være til stede. Så også på nettet. Om så bare 15 minutter pr. dag. Hørtes det mye ut? I så fall bør du kanskje ikke begi deg ut på denne stien. I budets overskrift står det 30 minutter pr. uke, noe jeg mener er for lite.
10. bud: Thou Shalt Be Creative (go forth and create creatively)
Det viktigste budet er det siste; dvs. å være kreativ. Enkelt og greit. Vær kreativ i din bruk av sosiale medier, og har det artig! Husk at andre ønsker å knytte seg til deg (eller din bedrift) dersom du fremstår med utstråling, glede og kreativitet i din kommunikasjon. Men som ellers i livet; alt med måte! Du må tilpasse ditt engasjement til den enkelte tjeneste, den enkelte sammenheng og i forhold til dine omgivelser. Likevel; vær åpen, imøtekommende og høflig (lær deg etikettene på nettet).
Dett var dett! Enkelt og greit – men samtidig så vanskelig. Sosiale medier på nettet er en velsignelse (ikke misforstå) da det åpner helt nye muligheter for de som ønsker å knytte kontakter, skape muligheter og etablere dialog med andre kjente og ukjente mennesker. Jeg har i alle fall hatt glede av det, men det har krevd tid – tid som har vært vel anvendt både privat og for min bedrift.
Det er nå opp til deg selv å plukke ut de budene som føles riktig og viktig for deg – og anvende dem i din bruk av sosiale medier. Hvis du ønsker å lese den originale artikkelen, så finnes den her.
Lykke til! :-)