Det stod det å lese i digi.no i dag, og det viser at det nå begynner å bli alvor i alvoret.
Først og fremst; dette er overskriften til websiden for Google Apps: “Pålitelige, sikre, nettbaserte programmer uansett hvor du jobber”.
Og dette er Odense kommune i Danmark – sagt av dem selv:
- Er Danmarks 3. største by?
- Har pr. 1. oktober 2010 190.147 indbyggere?
- Har mere end 500 foreninger, hvor du kan dyrke alt fra amatørteater til undervandsrugby?
- Har 4.427 indbyggere med efternavnet Andersen?
- Har mere end 25.000 studerende?
- Er kåret som national cykelby med sit 510 km lange stisystem?
- Har flere end 90 legepladser?
- Har 14,9 km kystlinie?
- Har 38 km sti langs åen og 124 parker?
- Er byen med mottoet "At lege er at leve"?
Saken er den at det danske Datatilsynet er skeptisk til nettskyvirksomheten, og i artikkelen står det bl.a:
Tilsynet krever blant annet en bedre form for sikkerhet enn kun påloggingspassord. Løsningen kan være en form for digital signatur. De lurer samtidig på hvordan kommunen kan stå for sikkerheten når de ikke vet hvor dataene ligger fysisk. Google lagrer ikke data på en samlet server, men sprer utover servere i flere land. Kommunen kan med andre ord ikke garantere at deres data ikke ligger i et land som har avtale med EU/EØS.
Hensikten med å bruke Google Apps er for mange sparte kostnader, enklere IT-drift og større effektivitet. I artikkelen står det at beregninger det danske teletilsynet har gjort viser at kommunene kan spare en samlet sum på 500 millioner ved å bruke Googles eposttilbud i stedet for andre løsninger. Ikke rart at de lar seg lokke.
Tilbake til starten: Det at det nå blir alvor i alvoret bety at problemet med manglende datasikkerhet i samfunnet kommer mer og mer frem i lyset, og det siste halvåret har antall nyhetsartikler økt dramatisk. Det gode er at det kan skape forståelse, innsikt og forhåpentligvis reaksjon. Det dumme er at det viser hvor kort mange er kommet å området.
Det fine, for å avslutte med noe positivt, er at Yoobits kan bidra til økt datasikkerhet med kryptert lagring og deling på nett. Her er en artikkel om lanseringen av denne tjenesten i fjor, som altså er et produkt som mitt selskap Invenia AS står bak.
God kryptering!