Det skriver digi.no i en nettnyhet i dag.
Spørsmålet man kan stille seg er hvorfor det skal gis redningspakker til noen bransjer da det er en slags “darwinisme” i ethvert marked; dvs. at de sterkeste eller mest tilpasningsdyktige overlever vanskelige tider. Det gir nødvendig omstilling og utvikling i ethvert marked.
Men 1: Jeg skal ikke iverksette en slik debatt her, og det er hevet over enhver tvil at pågående finanskrise i inn- og utland er meget sterk, den kom overraskende på de fleste eksperter og den fører til en umiddelbar ubalanse med tilhørende likviditetsproblemer i markedet. Så derfor yter de fleste land diverse redningspakker for tiden. Greit.
Men 2: Nettnyheten ovenfor tar opp et viktig spørsmål som jeg selv har fundert på i det siste. Hvorfor er det bare de “gamle” næringene som får slike pakker; f.eks. håndtverk, eiendom, landbruk, skogbruk etc? Hva er det som gjør at de nye kunnskapsbaserte næringene, som f.eks. IT-bransje, må klare seg selv. Det på tross av at IT-bransjen er tverrsektoriell og skaper verdi i andre bransjer. Dermed rammes den ekstra sterk når andre bransjer rammes. Jeg tipper det skyldes gammelt tankegods hos våre politikere og deres bakoverskuende rådgivere. De kan jo f.eks. lese denne artikkelen hos Abelia om hva kunnskapsbedrifter er.
Jeg sier ikke at IT-bransje skal ha en redningspakke, men jeg stiller spørsmål om hvorfor det er slik. Ytringen min er at politikerne fortsatt lever i et industrielt paradigme der de tradisjonelle næringene er det som forstås og beskyttes. De nye kunnskapsbaserte næringene er “andre greier” som må klare seg selv. Slik er det dessverre ikke da IT-bransjen og andre kunnskapsintensive bransjer sliter like mye som andre. Kanskje mer fordi de er nye og vekstorienterte – noe som straffes i dagens ulvetider.
Som apropos kan nevnes at det på nyhetene i morges var et innslag med forskere som etterlyser en krisepakke for å stimulere til økt FoU i disse tider. Dette etter at det sist uke kom frem at FoU-innsatsen ramler nedover som følge av finanskrisen. Selvfølgelig.
Gratulerer med ny blogg, Terje!
Enig i mye av dette. Det er jo mer enn tvilsomt at bankene som har svidd av pengene på utlån med svært dårlig sikkerhet (og samtidig bevilget egen ledelse fete bonuser) skal få redningspakker. Det er imidlertid viktig å huske på at den første redningspakken på 350 milliarder fra Regjeringen skal benyttes av bankene til utlån som igjen kommer både private og næringslivet til nytte.
Så sier Stoltenberg følgende: “Vi er også i møter med og henter inn informasjon og synspunkter fra kommuner, næringsliv og organisasjoner. Dette er viktige innspill i arbeidet for å få fram gode og målrettede tiltak.” Dermed er det viktig at folk i næringslivet gir kraftig lyd fra seg og blir hørt.
At stat og kommune er blant de som prioriteres i det kommende statsbudsjettet er nok for at effekten blir størst der på kort sikt i og med at folk i bygningsbransjen kan gå direkte fra nedlagte prosjekter i det private til vedlikehold og nybyggingsprosjekter i statlig og kommunal regi. Dette vil også dryppe på underleverandører til stat og kommune, også it-næringen.
IKT-Norges liste over forslag på tiltak er viktig og må følges opp både av Regjering og Stortinget. Slike forslag må frem i dagslyset gjennom alle kanaler, også blogger. Da kan man risikere at noen blant beslutningstakerne forstår problemstillingen og gjør noe for IT-næringen også!